Προτάσεις Δημιουργικής Απασχόλησης στο σπίτι, για τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών


Tα Χριστούγεννα έφτασαν, τα μικρά παιδιά αλλά και τα μεγάλα, θα ξεκουραστούν από τις όλες τις σχολικές και μη δραστηριότητες, οπότε έφτασε η ώρα να σας προτείνω μερικές δραστηριότητες για να περάσετε δημιουργικά και διασκεδαστκά τον χρόνο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών σας.

activities for christmas holidays

Ζωγραφική

Μία από τις αγαπημένες ασχολίες όλων των παιδιών, μικρών και μεγάλων είναι η ζωγραφική. Ψάξτε στο διαδίκτυο, βρείτε Χριστουγεννιάτικες εκτυπώσιμες ζωγραφιές και καθίστε μαζί τους να ζωγραφίσετε. Χρησιμοποιήστε διάφορα είδη ζωγραφικής, από τους κλασικούς μαρκαδόρος και τις ξυλομπογιές έως τις νερομπογιές και τις δακτυλομπογιές.
Αν τα παιδάκια σας είναι μεγαλύτερα αφήστε τα να δημιουργήσουν ελεύθερα την ζωγραφιά τους, δίνοντάς τους εσείς, το θέμα. Όπως για παράδειγμα : Πως φαντάζομαι τα τέλεια Χριστούγεννα ή Πώς φαντάζομαι το σπίτι του Άϊ Βασίλη.

coloring pages


Ας διαβάσουμε ακόμα ένα βιβλίο

Μια ακόμα αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και όχι μόνο είναι η ακρόαση παιδικών Χριστουγεννιάτικων ιστοριών από την μαμά ή τον μπαμπά. Οργανώστε  λοιπόν μια βραδιά, που τα παιδιά σας θα διαλέξουν τα αγαπημένα τους βιβλία και θα καθίσετε κοντά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, να τα διαβάσετε. Αυτή θα είναι μια πολύ όμορφη  Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση.

Christmas books


Παιχνίδι με πλαστελίνη

Αυτή είναι μια δραστηριότητα που λατρεύουν τα μικρά παιδιά αλλά μισούν οι μαμάδες. Δεν πειράζει όμως, το πιτσιρίκι σας θα ενθουσιαστεί αν του προσφέρετε ολοκαίνουργιες πλαστελίνες και Χριστουγεννιάτικα κουπάτ. Μπορεί να γεμίσει ο τόπος πλαστελίνη όμως θα κρατηθεί για αρκετή ώρα απασχολημένο, να είστε σίγουροι.
Μια ιδέα η οποία μου άρεσε πάρα πολύ και την έφτιαξα και εγώ φέτος για τον γιο μου είναι αυτές οι καρτούλες που απεικονίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, λαμπάκια, δώρο κ.α τις εκτυπώνεις,  τις πλαστικοποιείς και τις δίνεις στο παιδάκι για τις διακοσμήσει όπως θέλει, χρησιμοποιώντας την πλαστελίνη. Οι κάρτες που βρήκα εγώ είναι από εδώ

play dough

Ένωσε τις γραμμές

Αυτή είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα μεν, Χριστουγεννιάτικη δε.
Εκτυπώνετε, πλαστικοποιήτε και ζητάτε από τα παιδάκια σας να ενώσουν τις γραμμές. Επειδή με τον μαρκαδόρο τους θα γράφουν πάνω στο πλαστικό, μόλις τελειώσουν,  μπορούν να σβήσουν με ένα υγρό πανάκι και να ξανακάνουν την δραστηριότητα από την αρχή.
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει το site από το οποίο τα εκτύπωσα και δεν μπορώ να το βρω. Μπορείτε βέβαια την άσκηση αυτή να την φτιάξετε και μόνοι σας.

trace along the lines


Φτιάχνουμε Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια με σύρμα πίπας

Κόβουμε κομμάτια από άσπρο και κόκκινο σύρμα πίπας, παίρνουμε ένα κομμάτι από το κάθε χρώμα και στρίβουμε τα δύο σύρματα ταυτόχρονα, ώστε να σχηματίσουμε τα μπαστουνάκια. Δείχνουμε στα παιδιά πως γίνεται και τα προτρέπουμε να κάνουν το ίδιο. Αν θέλουμε στολίζουμε τα μπαστουνάκια μας στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.


candy cane


Φτιάχνουμε δεντράκια με λωρίδες από χαρτί

Αν τα παιδάκια μας είναι μικρά κόβουμε εμείς τις λωρίδες, από αυτά ζητάμε να τις βάλουν με την σωστή σειρά και έπειτα τις κολλάμε μαζί, ώστε να σχηματιστεί το δέντρο. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα και χειρίζονται το ψαλίδι τις κόβουν και τις κολλάνε μόνα τους.

Christmas tree


Περνάμε το κορδονάκι από τις τρύπες

Πάνω σε χαρτόνι σχεδιάζουμε οτιδήποτε Χριστουγεννιάτικο θέλουμε, όπως για παράδειγμα ένα αστέρι, μια μπότα, ένα δέντρο, μια καμπάνα κ.α. Αφού το κόψουμε, κάνουμε γύρω γύρω τρύπες με έναν διακορευτή και προτρέπουμε τα παιδιά να περάσουν το κορδονάκι μέσα από όλες τις τρύπες. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας του χεριού.

christmas activity


Βάζουμε τόσα στολίδια (πομ πομ ή κουμπιά) στο δεντράκι μας, όσα λέει ο αριθμός στο αστεράκι

Φτιάχνουμε ένα δεντράκι από αφρώδες υλικό ή χαρτόνι και 10 αστεράκια, πάνω στα οποία γράφουμε τους αριθμούς από το 1 έως το 10. Τα παιδιά πρέπει να τοποθετήσουν τόσα "στολίδια" πάνω στο δεντράκι όσα λέει ο αριθμός στο αστεράκι κάθε φορά.

activity with christmas tree and pom pom



Οι δραστηριότητες που σας προτείνω είναι κυρίως για ηλικίες πάνω από 2 ετών. 

Κάποιες από τις δραστηριότητες μπορείτε φυσικά να τις πραγματοποιήσετε και στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο σαν ατομικές ή ομαδικές.



Η πιο ωραίες βέβαια "δραστηριότητες" είναι οι αγκαλιές με τα παιδιά σας, γι αυτό κάντε πολλές από αυτές!!!!


Καλά Χριστούγεννα




Ευδοξία






Σχόλια