Προ-γραφικές ασκήσεις (εκτυπώσιμες κάρτες προ-γραφής)

Η σημερινή ανάρτηση αφορά την ανάπτυξη της γραφοκινητικότητας των παιδιών και πως μπορούμε να την ενισχύσουμε, ώστε να κατακτηθούν οι βασικές δεξιότητες προγραφής οι οποίες είναι απαραίτητες για την μεταγενέστερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής.


Η γραφή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη δεξιότητα, στην ουσία η πολυπλοκότερη δεξιότητα που καλείται να μάθει ο άνθρωπος. Για να μπορέσουμε να γράψουμε, σημαίνει ότι αρχικά έχουμε μια νοητική εικόνα, αναπαράσταση και ανάμνηση του κάθε γράμματος και στη συνέχεια έχουμε αναπτύξει έναν κινητικό προγραμματισμό για να το κατασκευάσουμε όπως ακριβώς το θυμόμαστε. 
Η ανάπτυξη του υψηλότερου επιπέδου γραφής για ένα παιδί, θα πρέπει να ξεκινήσει αρχικά από την ικανότητα του να αντιγράψει απλά σχήματα. Τα παιδιά που είναι σε θέση να αντιγράφουν βασικά προγραφικά σχήματα, είναι και σε θέση να αντιγράψουν περισσότερα γράμματα, από εκείνα που δεν μπορούν. 
Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε: Ότι πριν προχωρήσουμε στην εκμάθηση γραμμάτων, το παιδί πρέπει πρώτα να μάθει να αντιγράφει και στην πορεία να αναπαράγει προγραφικά σχήματα (οριζόντιες και κάθετες γραμμές, τεμνόμενες και διαγώνιες, κύκλους, σταυρούς, τρίγωνα κ.α.) Αυτό συνήθως γίνεται στην ηλικία του προνηπίου (4-5 ετών).

Παρακάτω θα δείτε τα βασικά προγραφικά σχήματα που πρέπει ένα παιδί να μάθει να αναπαράγει.
 Για να φτάσει δηλαδή στο σημείο να γράφει γράμματα πρέπει πρώτα να καταλάβει και να είναι σε θέση να δημιουργήσει τα σχήματα που στην ουσία συνθέτουν το κάθε γράμμα.


Γι' αυτό λοιπόν είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δουλέψουμε πάρα πολύ καλά την προγραφή μέσα από αντίστοιχες δραστηριότητες, πριν περάσουμε στην γραφή. 
Επομένως δεν έχει νόημα να ζητάμε από παιδιά κάτω των 5 ετών να γράψουν ακόμα και το όνομά τους.
 Ναι κάποια παιδιά το κάνουν αβίαστα, κάποια άλλα όμως δεν είναι σε θέση να το κάνουν, άρα με το να τα πιέσουμε να γράψουν νωρίτερα από τη στιγμή που μπορούν, αυτό μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει.

Έφτιαξα μια σειρά από κάρτες με γραμμές, σχήματα, σχέδια και μοτίβα οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να εξασκηθούν στην προγραφή.

Για να εκτυπώσετε το αρχείο πατήστε εδώ

Φυσικά υπάρχουν και άλλα σχέδια που μπορείτε να δουλέψετε όπως κυματιστές γραμμές, σπείρες, λαβύρινθοι κ.α.

Εκτυπώστε τις κάρτες, κόψτε και πλαστικοποιήστε (για να τις χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά) και ζητήστε από τα παιδιά πρώτα να περνάν τις γραμμές με το δάχτυλό τους και έπειτα με έναν μαρκαδόρο να ενώνουν τις τελείες ώστε να σχηματιστεί η κάθε γραμμή. Καλό θα ήταν οι γραμμές να σχεδιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά όπως δηλαδή γράφουμε και τα σχήματα (κύκλοι, τρίγωνα, τετράγωνα κ.τ.λ) να σχεδιάζονται δεξιόστροφα.


Μια παραλλαγή είναι να κολλάνε αυτοκόλλητα πάνω στις γραμμές. Έτσι εξασκείται και η λεπτή τους κινητικότητα απαραίτητη δεξιότητα για την κατάκτηση της γραφής αλλά και ο οπτικοκινητικός συντονισμός.


Εμείς για να κάνουμε την δραστηριότητα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, βάλαμε μέσα σε ένα δίσκο αλεύρι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι, αφρό ξυρίσματος, σιμιγδάλι, αλάτι) και ο Νικόλας έφτιαχνε πάνω σ' αυτό το σχέδιο της κάρτας.



Και το διασκέδασε και έκανε μια αρκετά εποικοδομητική και βοηθητική δραστηριότητα.
Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσες τις ασκήσεις και τις πληροφορίες της ανάρτησης.


Για πείτε μου, εσάς τα παιδάκια σας γράφουν; κάνετε προ γραφικές ασκήσεις; 




Μπορεί να σας αρέσουν επίσης

Βιβλιοπρόταση και οργάνωση παιχνιδιών


Καλώς μας ήρθες Άνοιξη/Δραστηριότητες με μέλισσες





Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία  και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα του Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook

Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest























Σχόλια