Εκτυπώσιμα Φθινοπωρινά Παιχνίδια με κάρτες

Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω τα 2 εκτυπώσιμα παιχνίδια με κάρτες, που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό εμπνευσμένα φυσικά από το Φθινόπωρο.

Fall printable activities

Στον Νικόλα αρέσουν πάρα πολύ τα επιτραπέζια, οπότε αρπάζω την ευκαιρία και φτιάχνω διάφορες τέτοιου είδους δραστηριότητες με κάρτες και ο μικρός τρελαίνεται.
 Μετά το Εκτυπώσιμο Καλοκαιρινό Παιχνίδι με κάρτες που όλο το καλοκαίρι μας κράτησε πολύ καλή συντροφιά, είπα να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο για το Φθινόπωρο, ελπίζοντας πως θα έχει την ίδια επιτυχία και δεν έπεσα έξω. Άρεσαν τόσο πολύ στον Νικόλα που μου ζήτησε να τα πάρει στο σχολείο, για να τα παίξει και με τους συμμαθητές του. 


Παιχνίδι Ταύτισης

Fall match game

Όπως και με όλα τα εκτυπώσιμα, αρχικά πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο από εδώ και εδώ.

 Στην συνέχεια εκτυπώνετε, πλαστικοποιείτε (για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής) και κόβετε την δεύτερη καρτέλα πάνω στις μαύρες γραμμές, ώστε να δημιουργήσετε τις μικρές κάρτες που θα ταυτίσετε.

Εγώ τα τύπωσα από 2 φορές το καθένα γιατί στον Νικόλα αρέσει να παίζει και μόνος του αλλά τις περισσότερες φορές θέλει και κάποιον συμπαίκτη, οπότε εκτυπώνετε και τα δύο αρχεία που σας δίνω, τόσες φορές όσοι και οι παίκτες που θα παίξουν το παιχνίδι.


Ο τρόπος παιχνιδιού είναι ο εξής:

Ο κάθε παίκτης παίρνει από μια μεγάλη καρτέλα και τις μικρές κάρτες τις διασκορπίζετε ανάποδα μπροστά σας. Ξεκινάει ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης και γυρίζει μια κάρτα, την ταιριάζει στο σωστό τετράγωνο στην καρτέλα του και συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Σε περίπτωση που γυρίσετε μια κάρτα την οποία έχετε ήδη βάλει στην καρτέλα σας την αφήνετε πίσω και χάνετε την σειρά σας. 
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ταυτιστούν σωστά όλες οι κάρτες και νικητής είναι αυτός που θα το κάνει πρώτος.

Φυσικά το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και μόνο από το παιδί (1 παίκτης δηλαδή) σαν ατομική δραστηριότητα ταύτισης.



Αυτό το παιχνίδι βοηθά πάρα πολύ το παιδί να εξασκήσει την λογική και την παρατηρητικότητα του, αφού απαιτείται η αναγνώριση και η συσχέτιση εικόνων, την αυτονομία του γιατί πρέπει να εκτελέσει συγκεκριμένες ενέργειες μέσα στο παιχνίδι, την ομαδικότητα και την υπομονή του.


Παιχνίδι Μνήμης

Fall memory game 1

Fall memory game 2


Και σ' αυτό το παιχνίδι εκτυπώνετε το αρχείο εδώ και εδώ  ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΡΧΕΙΟ, πλαστικοποιείτε και κόβετε πάνω στις μαύρες γραμμές, ώστε να δημιουργηθούν οι κάρτες.
Ο τρόπος παιχνιδιού είναι απλός, βάζετε όλες τις κάρτες από την ανάποδη πλευρά μπροστά σας σε σειρές (όχι ακατάστατα δηλαδή, αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε καλύτερα που ήταν η κάθε κάρτα) και ξεκινάει ένας-ένας παίκτης να ανοίγει ανά 2 κάρτες τη φορά. Αν δεν έχει ανοίξει τις ίδιες, τις ξανακλείνει και τις τοποθετεί στην θέση τους. Συνεχίζει ο επόμενος....
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ταιριαστούν όλες οι ίδιες κάρτες και κερδίζει αυτός που θα έχει κάνει τα περισσότερα ζευγάρια.



Και σ αυτό το παιχνίδι μπορεί να παίξει και μόνο του το παιδί και με συμπαίκτες φυσικά.
Για μικρότερο βαθμό δυσκολίας χρησιμοποιήστε μόνο το ένα αρχείο με τις κάρτες. 
Αν το παιδί είναι μικρότερης ηλικίας ξεκινήστε με 4 κάρτες, ώστε να εξοικειωθεί και σταδιακά προσθέστε και άλλες.

Εδώ εξασκείται απίστευτα η μνήμη του παιδιού (να σημειώσω σ αυτό το σημείο πως όσες φορές παίξαμε με τον Νικόλα μαζί, με κερδίζει με διαφορά) όπως επίσης και η παρατηρητικότητα του.



Σημαντική σημείωση: εκτυπώστε τα αρχεία σε χοντρό χαρτί και όχι σε λεπτό γιατί θα φαίνονται οι εικόνες όταν θα τα τοποθετείτε ανάποδα. Στην περίπτωση που δεν έχετε χοντρό χαρτί, εκτυπώστε σε αυτό που διαθέτετε και την ώρα της πλαστικοποίησης, βάλτε στο πίσω μέρος ακόμα ένα χαρτί κατά προτίμηση χρωματιστό, ώστε να λειτουργήσει σαν οπισθόφυλλο.





Θα δοκιμάσετε να φτιάξετε τα παιχνίδια μας με τα παιδάκια σας;

 Αν τα φτιάξετε θα χαρώ πολύ να μου στείλετε φωτογραφίες είτε στην σελίδα μου στο facebook είτε στο instagram με hastag #paixnidikaidimiourgia








*Το εκτυπώσιμο το έφτιαξα χρησιμοποιώντας γραφικά από το MyCuteGraphics και είναι μόνο για προσωπική σας χρήση.






Ευδοξία









Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook.



Και ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest







Σχόλια