8 + 1 Δραστηριότητες για να ανακαλύψω το όνομα μου



Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω 8 + 1 δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε με τα παιδάκια σας για να  γνωρίσουν το όνομά τους και τα γράμματα από τα οποία αποτελείται, με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο.


Name


Ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκε ο Νικόλας με τα γράμματα του ονόματός του.
Παίξαμε, διασκεδάσαμε και τελικά πιστεύω πως κάτι του έμεινε από τα γράμματα που είδε τόσες φορές. Φυσικά δεν έχω απαίτηση από τον τρίχρονο και κάτι γιο μου, να μάθει να γράφει το όνομά του ή κάτι τέτοιο, αυτό θα γίνει στο μέλλον έτσι κι αλλιώς. Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν η πρώτη επαφή με τα συγκεκριμένα γράμματα ( κεφαλαία αλλά και μικρά), η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, ο συντονισμός ματιού χεριού και φυσικά η διασκέδαση.

Κολλάω αυτοκόλλητα στο όνομά μου.


Μια αρκετά απλή δραστηριότητα που δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο υλικό ή κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γράψετε το όνομα του παιδιού σε ένα χαρτί (εγώ εδώ ένωσα 2 Α4 γιατί ήθελα τα γράμματα να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους, επειδή τα αυτοκόλλητα μας ήταν αρκετά μεγάλα) και να του δώσετε στη συνέχεια τα αυτοκόλλητα, ώστε να τα ξεκολλάει μόνο του και να τα κολλάει πάνω στις γραμμές των γραμμάτων.
Φυσικά κάθε φορά του λέτε πιο γράμμα είναι, τι φωνούλα έχει και το προτρέπετε να επαναλάβει. Αυτό θα το επαναλαμβάνετε σε κάθε δραστηριότητα.


sticker



my name


Nikolas


Ταξινομώ τα γράμματα του ονόματός μου


Η δεύτερη δραστηριότητα είναι λιγάκι πιο σύνθετη, αφού το παιδί πρέπει να ταιριάξει τα γραμματάκια από τα αυτοκόλλητα στην σωστή στήλη στο χαρτί.
Εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε δύο τρόπους, ώστε να γίνει η άσκηση.
Ο πρώτος τρόπος είναι να ταξινομεί τα γράμματα με τη σειρά που είναι γραμμένα στα αυτοκόλλητα (δηλαδή πρώτα το Ν, μετά το Ι, μετά το Κ κ.ο.κ) ώστε να γεμίζουν παράλληλα όλες οι στήλες και ο δεύτερος τρόπος, αυτός που διάλεξε και ο Νικόλας, είναι να ταξινομεί τα γράμματα μιας στήλης κάθε φορά (δηλαδή πρώτα όλα τα Ν, μετά όλα τα Ι, όλα τα Κ κ.ο.κ)
Εγώ έγραψα το κάθε γράμμα του ονόματος από 5 φορές, εσείς αν θέλετε γράψτε τα λιγότερες ή περισσότερες φορές.


taxinomisi grammatwn


taxinomisi grammatwn

Ταύτιση των ίδιων γραμμάτων με μανταλάκια


Η επόμενη δραστηριότητα είναι αρκετά απλή και αυτή, όμως αρκετά ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, αφού τα μανταλάκια στα μικρά χεράκια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα έλεγα.
 Γράφετε το όνομα του παιδιού πάνω σε ένα σκληρό χαρτόνι (εγώ χρησιμοποίησα αφρώδες υλικό) και πάνω στα μανταλάκια. Το παιδί πρέπει να ταιριάξει, να ταυτίσει δηλαδή τα ίδια γράμματα, ώστε να σχηματίσει σωστά το όνομά του. 



match


match


match


Ταύτιση των ίδιων γραμμάτων με καπάκια


Αυτή η δραστηριότητα είναι μια παραλλαγή της προηγούμενης, με την διαφορά, ότι εδώ χρησιμοποιούμε καπάκια αντί μανταλάκια. Πάνω στα καπάκια εγώ κόλλησα και χαρτόνι, για να φαίνονται καλύτερα τα γράμματα.


match


match

Παζλ ουράνιο τόξο με το όνομα μου


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ένα παζλ πάνω σε χαρτί ουράνιο τόξο. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χαρτί ή χαρτόνι έχετε. 
Απλά νομίζω ότι το συγκεκριμένο χαρτί είναι λίγο πιο παιχνιδιάρικο από κάποιο απλό.
Το χαρτί επειδή ήταν λεπτό το κόλλησα πάνω σε αφρώδες ( η αλήθεια είναι πως έχω μια αδυναμία στο αφρώδες, μου αρέσει πολύ σαν υλικό) για να έχει πιο πολύ όγκο και να θυμίζει περισσότερο παζλ.
Στην συνέχεια έγραψα το όνομα με κεφαλαία και μικρά και έκοψα ανάμεσα στα γράμματα με διάφορους τρόπους, όπως φαίνεται παρακάτω.
Αν θέλετε δίνετε τα κομμάτια του παζλ είτε ξεχωριστά, είτε μαζί μπερδεμένα για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.


Puzzle rainbow



Puzzle rainbow



puzzle rainbow


Παρκάρω τα αυτοκινητάκια μου στην σωστή θέση


Αυτή ομολογουμένως η δραστηριότητα, είναι η αγαπημένη του Νικόλα, γιατί χρησιμοποιήσαμε τα αυτοκινητάκια του. Όταν το είδε ενθουσιάστηκε.
Χρησιμοποίησα το πάνω μέρος από ένα χάρτινο κουτί παπουτσιών, για το parking και πολύ απλά έγραψα το όνομα με κεφαλαία και μικρά γράμματα και τα αντίστοιχα γράμματα πάνω στα αυτοκινητάκια.
H αλήθεια είναι  ότι δεν υπολόγισα ακριβώς τον χώρο που πιάνουν τα αυτοκίνητα και η αριστερή μεριά του parking, ήταν λίγο αποτυχία.
Σκοπός είναι το κάθε αυτοκίνητο να μπει στην δική του σωστή θέση.


Parking


Parking



Parking



Parking

Λέω το όνομα μου, Φτιάχνω το όνομα μου, Γράφω το όνομά μου


Αρχικά εκτυπώνουμε και πλαστικοποιούμε το παρακάτω αρχείο που σας δίνω. Στην συνέχεια ζητάμε από το παιδί να πει το όνομά του, έπειτα να το φτιάξει, ( εμείς το φτιάξαμε με τα μαγνητικά γραμματάκια από το λεξο-κουτάκι ) εναλλακτικά μπορείτε να το φτιάξετε με κομμένα κομματάκια από καλαμάκι, με σύρμα πίπας, με μακαρόνια κοφτά, με φασόλια, με πλαστελίνη ή με οτιδήποτε άλλο φανταστείτε. Τέλος προτρέπουμε το παιδί να γράψει το όνομά του, είτε μόνο του, είτε βοηθώντας το με το να το γράψουμε εμείς με τελείες και εκείνο να τις ενώσει.


I say my name



Πατήστε το βελάκι δεξιά στο αρχείο για να εκτυπώσετε.



Το βιβλίο με το όνομα μου


Σ αυτή την δραστηριότητα φτιάχνουμε το βιβλίο με το όνομα του παιδιού. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω, είναι μια συνδυαστική δραστηριότητα, στην οποία το παιδί χρωματίζει, κόβει (αν χρησιμοποιεί ψαλίδι μόνο του) κολλάει και εξασκείται φυσικά στην εκμάθηση των γραμμάτων.
Το βιβλίο το έφτιαξα με χρωματιστά φύλλα Α4, τα οποία τα δίπλωσα στη μέση και μετά τα κόλλησα μεταξύ τους. Διάλεξα μια εικόνα της οποίας η λέξη ξεκινάει με το κάθε γράμμα του ονόματος του Νικόλα ( Ν ναύτης, Ι ιππόκαμπος, Κ καπέλο, Ο ομπρέλα, Λ λιοντάρι, Α αυτοκίνητο, Σ σταφύλι) και με την δική μου βοήθεια βάλαμε τις εικόνες στη σωστή σειρά. Ο Νικόλας χρωμάτιζε την κάθε εικόνα και έπειτα την κολλούσε στο βιβλίο. Σε κάθε σελίδα εκτός από την εικόνα, κολλούσαμε και ένα χαρτάκι με το αντίστοιχο κεφαλαίο και  μικρό γράμμα. Και τέλος ο Νικόλας χρωμάτιζε και το αντίστοιχο μεγάλο γράμμα σε κάθε σελίδα.


my book name


my book name

Ψάχνω τα γράμματα για να σχηματίσω σωστά το όνομα μου


Η τελευταία δραστηριότητα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα δραστηριότητα αφού ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα και είναι στην ουσία ένα αισθητηριακό παιχνίδι ανακάλυψης των σωστών γραμμάτων.
Αρχικά πρέπει να πάρετε μια αρκετή ποσότητα ρυζιού (αν θέλετε χρωματίζετε και το ρύζι με χρώμα ζαχαροπλαστικής ) και να την τοποθετήσετε σε ένα κουτί. Μέσα στο ρύζι κρύψτε τα γράμματα από τα οποία αποτελείται το όνομα του παιδιού αλλά βάλτε και άλλα άσχετα γράμματα για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας (τα γράμματα μπορεί να είναι τα κλασικά μαγνητικά ή αν δεν έχετε γράψτε τα πάνω σε μικρές χάρτινες καρτούλες ). Αν θέλουμε επίσης για να βοηθήσουμε λίγο το παιδί μπορούμε να του δώσουμε γραμμένο σε ένα χαρτί το όνομά του και κάθε σωστό γράμμα που βρίσκει να το τοποθετεί  πάνω, ώστε να ξέρει πόσα ακόμα γράμματα του λείπουν.


I am looking for  the letters




I am looking for the letters



Ευδοξία



Αν σας άρεσαν οι δραστηριότητες που σας προτείνω και τις πραγματοποιήσετε με τα παιδάκια σας αφήστε μου ένα σχόλιο, με τις εντυπώσεις σας.


Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook.

Και ακολουθήστε με στο Instagram



Σχόλια