Αναρτήσεις

Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου 1940...(Φύλλα εργασίας και ιδέες για κατασκευές)

Εικόνα
Φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τον Νικόλα μαθητή στο προνήπιο, οπότε όπως φαντάζεστε το θέμα αυτής της εβδομάδας στο νηπιαγωγείο έχει να κάνει με την επέτειο του ΟΧΙ.Εδώ και αρκετές μέρες η νηπιαγωγός μας έχει δώσει το ποίημα που θα πει ο Νικόλας αυτή την Κυριακή. Ευτυχώς το έμαθε πάρα πολύ γρήγορα, σχεδόν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.  Όπως ήταν φυσικό όταν του είπα: "Έλα Νικόλα να μάθουμε το ποίημα" ο Νικόλας με αγνόησε εντελώς, οπότε αποφάσισα να ακολουθήσω τελείως  διαφορετική τακτική.  Για αρχή έμαθα εγώ το ποίημα και στη συνέχεια το έλεγα συνέχεια δυνατά, ώστε να με ακούει. Το έλεγα συνέχεια όμως, μέσα σε ένα ΣΚ μπορεί να το είπα και 50 φορές, πότε το έλεγα εγώ πότε ο μπαμπάς του. Και με αυτό τον τρόπο ο Νικόλας το έμαθε μόνο από το να ακούει εμάς. Δοκιμάστε και εσείς αυτό τον τρόπο και ίσως και το δικό σας παιδάκι βοηθηθεί.
Εννοείται πως σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς το τι έγινε τότε, αλλά αν διηγηθούμε τα γεγονότα σε μο…

Εκτυπώσιμα Φθινοπωρινά Παιχνίδια με κάρτες

Εικόνα
Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω τα 2 εκτυπώσιμα παιχνίδια με κάρτες, που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό εμπνευσμένα φυσικά από το Φθινόπωρο.


Στον Νικόλα αρέσουν πάρα πολύ τα επιτραπέζια, οπότε αρπάζω την ευκαιρία και φτιάχνω διάφορες τέτοιου είδους δραστηριότητες με κάρτες και ο μικρός τρελαίνεται.  Μετά το Εκτυπώσιμο Καλοκαιρινό Παιχνίδι με κάρτες που όλο το καλοκαίρι μας κράτησε πολύ καλή συντροφιά, είπα να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο για το Φθινόπωρο, ελπίζοντας πως θα έχει την ίδια επιτυχία και δεν έπεσα έξω. Άρεσαν τόσο πολύ στον Νικόλα που μου ζήτησε να τα πάρει στο σχολείο, για να τα παίξει και με τους συμμαθητές του. 

Παιχνίδι Ταύτισης
Όπως και με όλα τα εκτυπώσιμα, αρχικά πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο από εδώ και εδώ.
 Στην συνέχεια εκτυπώνετε, πλαστικοποιείτε (για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής) και κόβετε την δεύτερη καρτέλα πάνω στις μαύρες γραμμές, ώστε να δημιουργήσετε τις μικρές κάρτες που θα ταυτίσετε.
Εγώ τα τύπωσα από 2 φορές το καθένα γιατί στον Νικόλα αρέσει να παίζει …

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα 3 δραστηριότητες για παιδιά από 12 μηνών+

Εικόνα
Η σημερινή ανάρτηση είναι εμπνευσμένη από τον μικρό μου γιο (13 μηνών και κάτι), επομένως αφορά παιδάκια ηλικίας περίπου από 1 έτους και πάνω.


Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά υλικά, που πιθανόν να έχετε ήδη στο σπίτι σας.   Οι δραστηριότητες εκτός από το ότι θα απασχολήσουν όμορφα και δημιουργικά το παιδάκι σας, θα το βοηθήσουν να εξασκήσει ορισμένες δεξιότητες του, όπως η λεπτή κινητικότητα (κινήσεις χεριών και δακτύλων δηλαδή), ο συντονισμός ματιού χεριού και η εκτέλεση ορισμένων απλών εντολών. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εντολές μπορεί να είναι: "τράβα την κορδέλα", "ρίξε μέσα το καπάκι", "βάλε μέσα το καλαμάκι". Δείχνουμε πρώτα εμείς τι πρέπει να κάνει το παιδί και έπειτα το ενθαρρύνουμε να επαναλάβει την κίνηση μας.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:1 κουτί (εγώ χρησιμοποίησα από γάλα σκόνη, εσείς χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε κουτί έχετε. (ΠΡΟΣΟΧΉ να είναι κουτί που να έχει και πλαστικό καπάκι, π.χ. από πουράκια Caprice.)3 καπάκια από το κουτί…

Φθινοπωρινή Bucket List δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά

Εικόνα
Με την σημερινή ανάρτηση καλωσορίζουμε τον Οκτώβριο, το Φθινόπωρο (ή μάλλον τον χειμώνα καλύτερα) και εμένα πίσω στο blogging.
Οι βροχές είναι καθημερινό φαινόμενο πια, το κρύο έχει γίνει αισθητό για τα καλά και τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει σχεδόν όλα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να φτιάξω αυτή την Φθινοπωρινή Bucket List δραστηριοτήτων, αφού η εποχή ήδη από μόνη της μας εμπνέει για δημιουργίες χρώματος κίτρινο, καφέ και πορτοκαλί.


Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι οι Bucket Lists, είναι στην ουσία λίστες πραγμάτων που θέλουμε να κάνουμε, λίστες επιθυμιών, λίστες στόχων τέλος πάντων. Το χρονικό διάστημα που θα θέσουμε για την πραγματοποίηση της κάθε λίστας εξαρτάται από εμάς και τους στόχους μας, πόσο μεγάλοι ή μικροί είναι, ίσως πάρει μια εβδομάδα, ένα μήνα, δυο, έξι, ένα χρόνο ή μια ζωή ολόκληρη.

Η λίστα που έφτιαξα εγώ προφανώς  και δεν θα πάρει μια ζωή. Θα προσπαθήσω όμως να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθούν όλες οι δραστηριότητες σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκρι…

Εκτυπώσιμο σημαιάκι για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Εικόνα
Μου φαίνεται απίστευτο, ότι το καλοκαίρι κοντεύει να τελειώσει και σε λίγο καιρό αρχίζει η νέα σχολική χρόνια.


Εγώ όπως ίσως ξέρετε από την ανάρτηση  Ας γνωριστούμε καλύτερα... απέχω από τις τάξεις των Παιδικών Σταθμών τουλάχιστον 4 χρόνια.
Όμως φέτος αρχίζει η μαθητική πορεία του Νικόλα. Σε λίγες μέρες κλείνει τα 4 και αυτό σημαίνει "Προνήπια σας έρχομαι" (ο δήμος μας είναι μέσα σ αυτούς που καθιέρωσαν ήδη την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση).
Ο Νικόλας είναι ενθουσιασμένος και περιμένει πως και πως να ξεκινήσει σχολείο για πρώτη φορά. Μαζί με τον Νικόλα, όπως φαντάζεστε είμαστε και εμείς τρομερά ενθουσιασμένοι και θέλουμε πολύ να δούμε πως θα τα πάει στο σχολικό περιβάλλον μακριά από την μαμά και τον μπαμπά.
Γι αυτή μας την εμπειρία, ίσως γράψω μια άλλη ανάρτηση.

Η σημερινή ανάρτηση αφορά κυρίως παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς.
Δημιούργησα το παρακάτω σημαιάκι για να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες μέρες στο σχολείο, που γίνεται η γνωριμία με τους νέους μαθητές.

Αρχικά το…

6+1 Δραστηριότητες για να φτιάξετε busy bags

Εικόνα
Πριν λίγο καιρο χρειάστηκε να κάνουμε ένα πολύωρο ταξίδι. Γι' αυτόν το λόγο, σκέφτηκα να φτιάξω για τον Νικόλα μια busy bag, η οποία θα περιείχε διάφορες δραστηριότητες για να απασχοληθεί, είτε στο αυτοκίνητο καθ' οδόν (όσες ήταν εφικτό να γινούν) είτε στον προορισμό μας, αφού επέλεξε να μην πάρει κανένα από τα παιχνίδια του μαζί. Αν και εδώ που τα λέμε και να έπαιρνε αμφιβάλλω αν θα τα έπαιζε. 

Τι είναι η busy bag?

Για όσους δεν έχουν ξανακούσει τον όρο, είναι στην ουσία μια τσάντα ή ένα κουτί (busy box) μέσα στα οποία τοποθετούνται υλικά (δραστηριότητες) για να απασχοληθούν τα παιδιά, σε ώρες που είναι λίγο δύσκολο να κινηθούν ή να τρέξουν, όπως για παράδειγμα σε ένα ταξίδι.
Μέσα σε μια τέτοια τσάντα μπορείτε να βάλετε και απλά πράγματα όπως, ένα μπλοκ με μαρκαδόρους, πλαστελίνες, βιβλία, παζλ κ.α.
Εγώ επέλεξα να φτιάξω τις δραστηριότητες για περισσότερη πρωτοτυπία και για να σιγουρευτώ ότι όντως ο Νικόλας θα απασχολούνταν.

Η busy bag λοιπον λειτούργησε αρκετά καλά μπορώ να…

Εκτυπώσιμο Καλοκαιρινό Παιχνίδι με κάρτες

Εικόνα
Πριν από αρκετές μέρες, ένα μεσημέρι που ο Νικόλας βαριόταν απίστευτα και κανένα παιχνίδι ή δραστηριότητα δεν ήταν ικανά να τον κάνουν να ξεπεράσει αυτή του την βαρεμάρα, αποφάσισα να φτιάξω ένα παιχνίδι με κάρτες, γι' αυτές ακριβώς τις ώρες, που τα παιδιά δεν ξέρουν με τι να ασχοληθούν και κάθε πρόταση της μαμάς, "τρώει" άκυρο.Εννοείτε βέβαια πως το παιχνίδι αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς για τα παιδάκια στον Παιδικό Σταθμό ή το Νηπιαγωγείο. Απλά προσαρμόζεται ο βαθμός δυσκολίας από την ηλικία των παιδιών που θα παίξουν.
Ο Νικόλας λατρεύει τα επιτραπέζια και γενικότερα τα παιχνίδια που θα σε κάτσουν κάτω να σκεφτείς, για να παίξεις.  Το θέμα που επέλεξα να χρησιμοποιήσω ήταν το παγωτό. Η επιλογή του θέματος δεν ήταν τυχαία αφού ήθελα από την πρώτη στιγμή που θα το δει, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και νομίζω το κατάφερα.
Εδώ κατεβάζετε το αρχείο
Αφού εκτυπώσετε το αρχείο, κόβετε πάνω στις γραμμές και πλαστικοποιείτε για μεγαλύτερη…