Βιβλιοπρόταση: "Εγώ είμαι Εγώ...και μου αρέσω" από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η σημερινή ανάρτηση είναι μια πρόταση βιβλίου αρκετά διαφορετική από ότι σας έχω δείξει μέχρι τώρα.
Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο "Εγώ είμαι Εγώ...και μου αρέσω" της Κατερίνας Χριστόγερου. Στην ουσία είναι ένα λεύκωμα με 101 φύλλα δραστηριοτήτων τα οποία ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε για το τι είναι αυτοεκτίμηση και γιατί είναι τόσο σημαντική κυρίως στα παιδιά.
Ως αυτοεκτίμηση λοιπόν μπορούμε να ορίσουμε την συνολική εικόνα του εαυτού μας. Την αντίληψη που έχουμε εμείς για εμάς τους ίδιους, τις ικανότητές μας, τα ταλέντα μας, την εμφάνισή μας, τα επιτεύγματά μας, τα συναισθήματά μας. Σχετίζεται με την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας, την αποδοχή, τον σεβασμό και την εκτίμηση προς εμάς του ίδιους.
Η αυτοεκτίμηση ξεκινά να αναπτύσσεται από την βρεφική ηλικία και από τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στην οικογένεια. Οι υποστηρικτικοί γονείς που επαινούν τα παιδιά τους και τους παρέχουν κλίμα ασφάλειας και αγάπης είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά με υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή τα συγκρίνουν με τρίτους, οι οποίοι θεωρούνται καλύτεροι ή πιο επιτυχημένοι, όταν υποτιμούν την προσπάθεια ή γίνονται αυστηροί και επικριτικοί, αυξάνουν τις πιθανότητες να καλλιεργήσουν χαμηλότερο αίσθημα αυτοεκτίμησης στα παιδιά τους.
Η καλή αυτοεκτίμηση είναι η προστασία του παιδιού απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Τα παιδιά που γνωρίζουν τις δυνατότητες, τις αδυναμίες τους και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, έχουν γενικά μεγαλύτερη ευκολία στο να διαχειριστούν συγκρούσεις και να αντισταθούν σε αρνητικές επιρροές. Συνήθως χαμογελούν πιο εύκολα, απολαμβάνουν τη ζωή, έχουν ρεαλισμό και αισιοδοξία. Αντίθετα τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν την τάση να βιώνουν τις προκλήσεις με μεγαλύτερο άγχος και απογοήτευση και δυσκολεύονται να βρουν λύσεις στα προβλήματα.

Επειδή λοιπόν η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι με το οποίο ένα παιδί γεννιέται αλλά χτίζεται από τα πρώτα βήματα της ζωής με την αγάπη και την ενθάρρυνση από τους γονείς του, τις εμπειρίες που μοιράζεται με τους φίλους του, την αποδοχή και την αναγνώριση που παίρνει στο σχολείο και καλλιεργείται καθημερινά μέσα από τον τρόπο ζωής του και τις αξίες που προβάλλει, βιβλία σαν και αυτό είναι χρήσιμα εργαλεία τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Η Κατερίνα Χριστόγερου δημιούργησε ένα βιβλίο, ένα ημερολόγιο θα μπορούσαμε να πούμε, για κάθε παιδί ηλικίας από 5 έως 10 ετών, που μέσα από τις 101 δραστηριότητες του, προσπαθεί να ενισχύσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την διατήρηση της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης και της αγάπης προς τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα από τις ενότητες, τις οποίες είναι χωρισμένο βοηθά το παιδί σταδιακά να γνωρίσει τον εαυτό του, γράφοντας και ζωγραφίζοντας τις συνήθειες του, πράγματα που του αρέσουν πάνω του, προτερήματα και μειονεκτήματα που εντοπίζει το ίδιο, ταλέντα, προτιμήσεις, όνειρα, ευχές για το μέλλον και άλλα.


Στην συνέχεια έρχεται σε επαφή με το συναισθηματικό του κόσμο και μπαίνει σε μια εσωτερική αναζήτηση σχετικά με το τι το κάνει χαρούμενο, τι λυπημένο, πότε νιώθει φόβο και πότε θυμό; υπάρχουν πράγματα που του προκαλούν άγχος; τι χρώμα έχει η ζήλια του; τι σημαίνει αγάπη γι' αυτό; τι το γεμίζει αισιοδοξία;


 Η επόμενη ενότητα του βιβλίου, προτρέπει το παιδί να γνωρίσει το σώμα του αλλά και να σημειώσει καθημερινές του συνήθειες όπως το καθημερινό του πρόγραμμα, την διατροφή του, την αγαπημένη του αθλητική δραστηριότητα.

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι αυτό με τίτλο "εγώ και οι άλλοι", γιατί ξέρουμε πόσο σημαντική είναι για ένα παιδί, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και η αποδοχή αυτής από τους ανθρώπους γύρω του. Είτε μιλάμε για ανθρώπους της οικογένειας του, είτε για τους φίλους του ή τους συμμαθητές του γενικότερα. Μέσα από τις σελίδες αυτού του κεφαλαίου εκτός των άλλων ενθαρρύνει το παιδί να σκεφτεί άτομα που το στηρίζουν, πρόσωπα που εμπιστεύεται, στιγμές που πιστεύει ότι έπρεπε να έχει ζητήσει συγνώμη και δεν το έκανε.


Και κλείνει με το κεφάλαιο "Είμαι μοναδικός" και όχι τυχαία βέβαια, μιας και στόχος του βιβλίου είναι το παιδί να γνωρίσει αλλά κυρίως να αγαπήσει το εαυτό του για αυτό ακριβώς που είναι και για αυτήν την μοναδικότητα που το χαρακτηρίζει.

Πόσο πιο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι άνθρωποι θα ήμασταν όλοι μας, αν λέγαμε και πιστεύαμε πραγματικά, την φράση "Εγώ είμαι εγώ...και μου αρέσω".

Εμείς με τον Νικόλα, έχουμε ξεκινήσει και το δουλεύουμε, σε προφορικό επίπεδο για αρχή και πραγματικά το παιδί μπαίνει σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και εξωτερίκευσης διαφόρων συναισθημάτων, σκέψεων, καταστάσεων που υπάρχουν μέσα του και σταδιακά το οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, με την δική μας ενθάρρυνση και την πλήρη αποδοχή.


Σας προτείνω το συγκεκριμένο βιβλίο, είτε είστε γονείς, είτε εκπαιδευτικοί.


Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάστε επίσης

Βιβλιοπρόταση: "Πινέλος το ποντικάκι" από τις Εκδόσεις Μίνωας

Βιβλιοπρόταση: "Το μαγικό φτερό"



Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.


Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία  και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα μας στο Facebook
Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest




















Σχόλια