Χριστουγεννιάτικες Βιβλιοπροτάσεις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ξεκινάμε τις αναρτήσεις για τα φετινά Χριστούγεννα με προτάσεις βιβλίων, από τις νέες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Μεταίχμιο.
 Ο λόγος που ξεκινάω με βιβλία, δεν είναι άλλος, από το γεγονός πως θεωρώ ότι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε αυτές τις γιορτινές μέρες, είναι τα βιβλία. Και όταν τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά και είναι και αξιόλογα, τότε έχετε ένα λόγο παραπάνω να τα δωρίσετε.


Εγώ σήμερα σας προτείνω 2 Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, οι οποίες μας μάγεψαν από την πρώτη στιγμή, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Το πρώτο βιβλίο είναι "Ο γάτος των Χριστουγέννων" της Λούσι Ρόουλαντ, σε εικονογράφηση της Πόλα Μπόουλς και μετάφραση στα ελληνικά της Μάρως Ταυρή.

O gatos twn Xristougennwn

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας όπως μπορείτε να καταλάβετε και από τον τίτλο είναι ένας γάτος, ο γάτος του Άγιου Βασίλη συγκεκριμένα, που είναι πολύ υπναράς, λίγο σκουντούφλης και έχει μεγάλη λαχτάρα να ακολουθήσει το αφεντικό του στο μοίρασμα των δώρων την Παραμονή των Χριστουγέννων.


 Η λαχτάρα του είναι τόση, που μια μέρα μπαίνοντας φουριόζος στο εργαστήρι του Άι Βασίλη, έπεσε πάνω στα ράφια με αποτέλεσμα να σκορπίσει τα παιχνίδια και εκείνα να γίνουν κομμάτια. Ο καημένος ο γατούλης λυπημένος, λούφαξε μέσα σε ένα κουτί περιμένοντας να ζητήσει συγγνώμη. Όταν άνοιξε τα μάτια του όμως, βρέθηκε τυλιγμένος σαν δώρο μέσα στο έλκηθρο, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του.
Ο Άγιος Βασίλης έτσι βιαστικά που μοίραζε τα δώρα, δεν πήρε είδηση ούτε τον γάτο που είχε πάρει μαζί του καταλάθος, αλλά ούτε και δυο κλέφτες που παραμόνευαν πιο εκεί, να του τα κλέψουν.


Την στιγμή λοιπόν που ο ύπουλος Μπιλ και η κατεργάρα Ντόρα, ήταν έτοιμοι να αρπάξουν τα δώρα, ο γάτος ο Αφράτος όρμησε σαν σούπερ ήρωας και τους έπιασε.
Μετά από την μικρή τους περιπέτεια, ο γάτος και ο Άι Βασίλης μοίρασαν μαζί και τα υπόλοιπα δώρα στα παιδιά. Τελευταίος πήρε το δώρο του ο γατούλης.
Μήπως φαντάζεστε τι;
 Μα φυσικά ένα ξυπνητήρι.


Ο γάτος των Χριστουγέννων είναι μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, για παιδιά από 3 ετών και πάνω, δοσμένη σε στιχάκια, που την κάνει ιδιαίτερα κατανοητή και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός, ότι ο πρωταγωνιστής είναι μια γάτα, ένα ζωάκι δηλαδή πολύ οικείο και γνωστό στα παιδιά.
 Η πλούσια εικονογράφηση και τα έντονα χρώματα, κυρίως το κόκκινο που ξεχωρίζει, σε βάζουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα του παραμυθιού αλλά και των Χριστουγέννων. Δε θα μπορούσα τέλος, να παραλείψω να αναφέρω την εξαιρετική ποιότητα τόσο του χαρτιού, όσο και του σκληρόδετου εξωφύλλου.


Το δεύτερο βιβλίο είναι το "Χριστούγεννα στην Έρημο" της Έμιλι Γκράβετ, η οποία έχει βραβευτεί δύο φορές με το CILIP Kate Greenaway Medal.


Η ιστορία έχει πρωταγωνιστή μια σουρικάτα, τον Σάνι που ζει στη έρημο Καλαχάρι με την οικογένειά του.
Κοντεύουν Χριστούγεννα και ενώ όλοι είναι ενθουσιασμένοι, ο Σάνι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος καθώς τα Χριστούγεννα για τα οποία ετοιμάζονται, δεν μοιάζουν καθόλου με αυτά που διαβάζει στα περιοδικά.


Τα τέλεια Χριστούγεννα έχουν πολύ χιόνι, στολισμένα δέντρα, δώρα, πλούσιο γεύμα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Έτσι ο Σάνι, απογοητευμένος φτιάχνει το σάκο του και ξεκινά να βρει ένα μέρος πιο Χριστουγεννιάτικο.


Πρώτα κάνει μια στάση στον φίλο του Κέβιν στην παραλία, όμως και εκεί τα Χριστούγεννα δεν μοιάζουν τέλεια, συνεχίζει στον φίλο του Τρέβορ, στον Κοκκινολαίμη, στους πιγκουίνους αλλά και πάλι κάτι λείπει από τα Χριστούγεννα.


Η μέρα των Χριστουγέννων στην έρημο Καλαχάρι φτάνει, όμως οι σουρικάτες είναι λυπημένες γιατί τους λείπει ο αγαπημένος τους Σάνι. Μέχρι που ο Σάνι εμφανίζεται και πάλι γιατί ανακαλύπτει πως τελικά, τα τέλεια Χριστούγεννα δεν υπάρχουν εκεί που τα ψάχνει, αλλά τα είχε αφήσει πίσω του.


Μια ακόμα όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, για παιδιά άνω των 3 ετών, με πρωταγωνιστές και πάλι ζωάκια και πολύ δυνατά μηνύματα.
 Η άπιαστη τελειότητα που προβάλλεται πολλές φορές από τα περιοδικά, την τηλεόραση αλλά και τα social media (μιας και διανύουμε την εποχή τους) και η παγίδα που μπορεί εύκολα να πέσουμε στην προσπάθεια να μιμηθούμε αυτά που βλέπουμε.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας πως η πραγματική ζωή και η πραγματική ευτυχία υπάρχουν κυρίως στα απλά πράγματα, στην καθημερινότητά μας, στους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Η εικονογράφηση έρχεται να συμπληρώσει απόλυτα, το υπέροχο κείμενο, καθώς και τα 7 παραθυράκια που ανοίγουν, δίνουν την αίσθηση πως το παραμύθι ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.
Τέτοια βιβλία σαν αυτό, νομίζω πως διαβάζοντάς τα, έχουν να δώσουν πολλά σε μικρούς και μεγάλους.

Σας προτείνω και τα δύο βιβλία, ανεπιφύλακτα.


Ευχαριστώ ιδιαίτερα, τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αν σου άρεσε pin it


Διαβάστε επίσης

Βιβλιοπρόταση: "Εγώ είμαι Εγώ...και μου αρέσω" από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Βιβλιοπρόταση: "Πινέλος το ποντικάκι" από τις Εκδόσεις Μίνωας



Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.


Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία  και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα μας στο Facebook
Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest














Σχόλια