Μαθαίνω τις 4 εποχές (εκτυπώσιμο παιχνίδι)
Η σημερινή ανάρτηση είναι μια ωραία ευκαιρία να μάθουν τα παιδάκια σας τις τέσσερις εποχές και τις αλλαγές που φέρνει μαζί της η κάθε εποχή, στην φύση, στον καιρό, στις συνήθειες μας κ.τ.λ. Πιστεύω πως αυτό το διάστημα που το φθινόπωρο κάνει όλο και περισσότερο την παρουσία του αισθητή, μπορούν και τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ύπαρξη των τεσσάρων εποχών. Αντιλαμβάνονται πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο καλοκαίρι (μπάνιο στη θάλασσα, ζέστη, παγωτά) με το φθινόπωρο (βροχή, πιο χοντρά ρούχα, φύλλα πεσμένα) και αργότερα με τον χειμώνα (πολύ κρύο, χιόνι, μάλλινα ρούχα).
Αρχικά λοιπόν, θα πάτε παρακάτω, θα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο, θα το εκτυπώσετε και αν υπάρχει δυνατότητα πλαστικοποιήστε το κιόλας. Εγώ για να στέκονται καλύτερα, κόλλησα φύλλο μαγνήτη πίσω από τις μικρές κάρτες και μέσα στα πλαίσια των μεγάλων καρτελών (αυτό το βήμα φυσικά δεν είναι απαραίτητο).
Ανάλογα την ηλικία που έχει το παιδάκι σας, θα δουλέψετε αντίστοιχα και το παιχνίδι με τις κάρτες.
Έχετε την δυνατότητα να δουλέψετε την κάθε εποχή ξεχωριστά. Μιλήστε για παράδειγμα στα παιδιά για το φθινόπωρο, (με αφορμή την κάθε κάρτα που αντιστοιχεί σε αυτό) για την βροχή και με ποια μέσα μπορούμε να προστατευτούμε (ομπρέλα, γαλότσες, αδιάβροχο) για τα φύλλα που κιτρινίζουν και πέφτουν από τα δέντρα, για τα μήλα και γενικότερα για τα φρούτα της εποχής, για το σχολείο που ανοίγει πάντα το φθινόπωρο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στην συνέχεια παροτρύνετε τα παιδιά να βάλουν την κάθε κάρτα μέσα σε ένα πλαίσιο.
Για κάθε εποχή θα βρείτε 8 κάρτες, ενώ τα πλαίσια στις μεγάλες κάρτες είναι 6, έβαλα 2 παραπάνω για μεγαλύτερη ποικιλία, εσείς αν θέλετε μην συμπεριλάβετε στο παιχνίδι σας, τις παραπανίσιες κάρτες. Σε κάθε παραλλαγή αφαιρέστε διαφορετικές κάρτες.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά και τις 4 εποχές και αφού μάθουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, συνεχίστε με παραλλαγές του παιχνιδιού.
1η παραλλαγή:
Μπερδέψτε κάρτες από άλλες εποχές και ζητήστε από τα παιδιά να ξεχωρίσουν και να βάλουν στα πλαίσια μόνο τις σωστές.
2η παραλλαγή:
Βάλτε τις εποχές ανά δύο και ζητήστε να ταξινομηθούν οι κάρτες στην σωστή εποχή.
3η παραλλαγή:
Παίξτε και εσείς μαζί τους. Πάρτε μια εποχή, γυρίστε τις κάρτες από την πίσω πλευρά και ανοίγετε τις κάρτες μία μία εναλλάξ με το παιδί, όποιος βρίσκει κάρτα που να ταιριάζει στη εποχή του, την τοποθετεί, αν δεν ταιριάζει την αφήνει πίσω στο σημείο που την πήρε. Το παιχνίδι συνεχίζεται, μέχρι κάποιος παίκτης να βρει όλες του τις κάρτες.
4η παραλλαγή:
Κρύβετε τις κάρτες μέσα στο χώρο και το παιδί ψάχνει να τις βρει και να τις ταιριάξει στην σωστή εποχή.
5η παραλλαγή:
Βάζετε μπερδεμένες τις μικρές κάρτες πάνω στις καρτέλες των εποχών και ζητάτε από τα παιδιά να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα λάθη.
Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά, να σας περιγράφουν τις κάρτες, ώστε να εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους και η φαντασία τους.
Όπως λέω σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, αυτοί είναι οι δικοί μου κανόνες. Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε τους δικούς σας και να παίξετε με τον δικό σας τρόπο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου