6+1 Δραστηριότητες για να φτιάξετε busy bags

Πριν λίγο καιρο χρειάστηκε να κάνουμε ένα πολύωρο ταξίδι. Γι' αυτόν το λόγο, σκέφτηκα να φτιάξω για τον Νικόλα μια busy bag, η οποία θα περιείχε διάφορες δραστηριότητες για να απασχοληθεί, είτε στο αυτοκίνητο καθ' οδόν (όσες ήταν εφικτό να γινούν) είτε στον προορισμό μας, αφού επέλεξε να μην πάρει κανένα από τα παιχνίδια του μαζί. Αν και εδώ που τα λέμε και να έπαιρνε αμφιβάλλω αν θα τα έπαιζε. 

Make easy busy bags

Τι είναι η busy bag?

Για όσους δεν έχουν ξανακούσει τον όρο, είναι στην ουσία μια τσάντα ή ένα κουτί (busy box) μέσα στα οποία τοποθετούνται υλικά (δραστηριότητες) για να απασχοληθούν τα παιδιά, σε ώρες που είναι λίγο δύσκολο να κινηθούν ή να τρέξουν, όπως για παράδειγμα σε ένα ταξίδι.
Μέσα σε μια τέτοια τσάντα μπορείτε να βάλετε και απλά πράγματα όπως, ένα μπλοκ με μαρκαδόρους, πλαστελίνες, βιβλία, παζλ κ.α.
Εγώ επέλεξα να φτιάξω τις δραστηριότητες για περισσότερη πρωτοτυπία και για να σιγουρευτώ ότι όντως ο Νικόλας θα απασχολούνταν.

Η busy bag λοιπον λειτούργησε αρκετά καλά μπορώ να πω, αφού όντως απασχολήθηκε και μέσα στο αυτοκίνητο (βέβαια πιστεύω πως αν ταξιδεύετε με τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο η χρήση της γίνεται πολύ καλύτερα λόγω άνεσης χώρου) αλλά κυρίως βοήθησε τα μεσημέρια για λίγο ήσυχο παιχνίδι (και ενώ κοιμόταν το μωρό), όπως επίσης και σε κάτι εξόδους σε καφετέριες ή εστιατόρια.

Οι δραστηριότητες που αποφάσισα να συμπεριλάβω είναι πάρα πολύ εύκολες στο να τις δημιουργήσετε και με αρκετά απλά υλικά, που πιστεύω όλοι πάνω κάτω έχετε στο σπίτι σας.

1η Δραστηριότητα


Ενώνουμε ανα δύο τα γλωσσοπίεστρα και με μαρκαδόρους σχεδιάζουμε σχήματα. Τα παιδιά πρέπει να ταιριάξουν τα γλωσσοπίεστρα για να δημιουργηθεί σωστά το κάθε σχήμα.


2η Δραστηριότητα


(Πάλι) πάνω σε γλωσσοπίεστρα γράφουμε αριθμούς (εγώ έγραψα τους αριθμούς από το 1 έως το 10) και δίνουμε μικρά λαστιχάκια, τα συγκεκριμένα είναι λαστιχάκια για τα μαλλιά. Τα παιδιά πρέπει να περάσουν τόσα λαστιχάκια σε κάθε ξυλάκι όσα γράφει ο αριθμός. Αν δεν έχετε μικρά λαστιχάκια, μπορείτε εναλλακτικά να δώσετε αυτοκόλλητα.


3η Δραστηριότητα


Σε χαρτιά Α4 (εγώ διάλεξα να είναι χρωματιστά) και αφού τα έχουμε κόψει στη μέση, σχεδιάζουμε γραμμές σε διάφορα μοτίβα. Τα παιδιά κολλάνε τα αυτοκόλλητα πάνω στις γραμμές. Εκτός από απλές γραμμές μπορείτε να σχεδιάσετε γράμματα, αριθμούς, σχήματα ακόμα και εύκολα σκίτσα (π.χ. σπίτι, θάλασσα, δέντρα, σύννεφα κ.α.)


4η Δραστηριότητα


Σχεδιάζουμε πάνω σε χαρτόνι ψαράκια (λόγω καλοκαιριού) αλλά και ότι άλλο σχέδιο θέλετε, το κόβουμε και με τον διακορευτή κάνουμε τρύπες (όπως φαίνεται στην φωτογραφία παραπάνω).
Τα παιδιά θα πρέπει να περάσουν το σχοινάκι μέσα από όλες τις τρύπες, είτε με την σειρά, είτε μπερδεμένες.


5η Δραστηριότητα


Κόβουμε μικρά κομμάτια από σύρμα πίπας, τα λυγίζουμε λιγάκι να γίνουν σαν σκουλικάκια και με ένα μανταλάκι τα παιδιά προσπαθούν να τα πιάσουν και να τα τοποθετήσουν μέσα σε ένα κουτάκι.



Αυτές οι δραστηριότητες μπήκαν μέσα σε σακουλάκια τροφίμων για να μην μπερδευτούν μεταξύ τους και έπειτα μέσα στο βαλιτσάκι που είχαμε φτιάξει το Λεξο-κουτάκι.





6η Δραστηριότητα

Η επόμενη δραστηριότητα που προσθέσαμε στην busy bag μας ήταν η Δραστηριότητα ταύτισης με ξυλάκια




7η Δραστηριότητα

Και τελευταία στιγμή βάλαμε και το Εκτυπώσιμο Καλοκαιρινό Παιχνίδι με κάρτες



Τις δύο τελευταίες δραστηριότητες, επειδή δεν χωρούσαν μέσα στο βαλιτσάκι τις τοποθετήσαμε σ΄αυτά τα κίτρινα τσαντάκια αρχειοθέτησης από το γνωστό κατάστημα παιχνιδιών.




Εσείς έχετε φτιάξει ποτέ κάτι τέτοιο για τα παιδάκια σας;
Αν ναι τι έχετε βάλει μέσα;
 αν όχι σας συστήνω να το δοκιμάσετε γιατί είναι μια εναλλακτική επιλογή είτε για ταξίδια, είτε για εξόδους, ώστε να αποφεύγεται η χρήση οθονών λόγω βαρεμάρας και για να περάσει ώρα.
Το είδος των δραστηριότητων που θα συμπεριλάβετε, εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών.
 Οι δραστηριότητες που σας προτείνω είναι για παιδάκια άνω των 3 ετών.



Ευδοξία








Δείτε ακόμα










Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook.



Και ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest











Σχόλια