Δραστηριότητα λεπτής κινητικότητας με καλαμάκια

Στην σημερινή ανάρτηση θα σας δείξω μια δραστηριότητα που εξασκεί κυρίως την λεπτή κινητικότητα του χεριού αλλά και τον οπτικοκινητικό συντονισμό.
Μπορείτε να εντάξετε την συγκεκριμένη δραστηριότητα σε οποιαδήποτε θεματική ενότητα και αν κάνετε και θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ...


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
Χαρτόνια Α4 (λευκά ή χρωματιστά)
Καλαμάκια σε διάφορα χρώματα
Κόλλα
Ψαλίδι
Κορδόνι


Η διαδικασία προετοιμασίας της δραστηριότητας είναι πάρα πολύ απλή. Αχνόσχεδιάζουμε με μολύβι πάνω στο χαρτόνι το περίγραμμα από ένα απλό σχέδιο, για παράδειγμα ένα δέντρο, ένα σπίτι ή μια γάτα. Έπειτα κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα καλαμάκια (αυτό μπορεί να γίνει και από τα παιδιά) βάζουμε κόλλα πάνω στο περίγραμμα και κολλάμε τα καλαμάκια σε απόσταση μεταξύ τους έως ότου καλυφθεί όλο μας το σχέδιο.
Αυτό που καλείται να κάνει το παιδί είναι να περάσει το κορδόνι μέσα από τα κομμάτια του καλαμακιού, ώστε να εμφανιστεί το σχέδιο.


Τι θα σχεδιάσετε για να κάνετε την δραστηριότητά σας θα το αποφασίσετε εσείς, οι επιλογές που έχετε είναι πάρα πολλές.
Μπορείτε να γράψετε γράμματα


αριθμούς


σχήματα


αν θεματολογία σας είναι τα ζώα της φάρμας σχεδιάστε μια γάτα, αν είναι ο Χειμώνας έναν χιονάνθρωπο, αν είναι τα μέσα μεταφοράς ένα αυτοκίνητο κ.ο.κ.
Αυτό που σας προτείνω δηλαδή είναι να προσαρμόσετε την δραστηριότητα στα μέτρα σας.
Επίσης μπορείτε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας ανάλογα το μέγεθος που θα κόψετε τα καλαμάκια αλλά και την απόσταση που θα τα κολλήσετε.


Μια άλλη παραλλαγή της συγκεκριμένης δραστηριοτητας, η οποία βοηθά στην εκμάθηση των χρωμάτων αυτή την φορά, είναι να κόψετε τα καλαμάκια σας και να τα κολλήσετε διάσπαρτα πάνω στο χαρτί σας.
Στην συνέχεια ζητήστε από το παιδί να περάσει το κορδόνι μόνο από ένα χρώμα την φορά. Για παράδειγμα να περάσει το κορδόνι μόνο μέσα από τα κίτρινα καλαμάκια, μόλις το ολοκληρώσει περνάτε σε άλλο χρώμα.
Και εδώ αυξάνεται τον βαθμό δυσκολίας ανάλογα το πόσα χρώματα(καλαμάκια) θα χρησιμοποιήσετε.


Εναλλακτικά μπορεί το κάθε χρώμα να αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. Δηλαδή τα κίτρινα καλαμάκια να ειναι ο αριθμός 1, τα μπλε ο αριθμός 2, τα πράσινα ο αριθμός 3 κ.τ.λ και να ζητάτε από το παιδί να περάσει το κορδόνι μόνο από το 2, δηλαδή μόνο μέσα από τα μπλε καλαμάκια.
Επίσης μια ακόμα ιδέα, είναι να λέτε εσείς μέσα από πόσα καλαμάκια θα περάσει το κορδόνι, ανεξαρτήτου ή όχι χρώματος. Παραδείγματος χάρη, "πέρνα το κορδόνι μέσα από 7 καλαμάκια ή πέρνα το κορδόνι μέσα από 5 πράσινα καλαμάκια" εδώ εξασκούμαστε και σε μαθηματικές δεξιότητες.


Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι: 
Να κολλήσετε καλά τα καλαμάκια στο χαρτί, ώστε να μην ξεκολλήσουν την ώρα της δραστηριότητας.

Να δοκιμάσετε, ότι σίγουρα περνάει το κορδόνι που έχετε μέσα από το καλαμάκι, μην τα κολλήσετε και το κορδόνι σας είναι χοντρό και δεν περνάει, άρα τσάμπα κόπος.

Να προσαρμόσετε την δραστηριότητα στην ηλικία του παιδιού που θα την πραγματοποιήσετε.




Τι λέτε σας άρεσε?
Θα την κάνετε και εσείς με τα παιδάκια σας?
Αν ναι, θα χαρώ πολύ να μου στείλετε φωτογραφίες είτε στην σελίδα μου στο facebook είτε στο instagram με hastag #paixnidikaidimiourgia.


Ευδοξία





Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook.


Και ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest





Σχόλια