Ιδέες για Πασχαλινές Δραστηριότητες (μέρος Α')

Αν και χρωστάω μία ακόμα ανοιξιάτικη ανάρτηση (αυτή με τις μέλισσες), σήμερα θα σας δείξω τις δικές μας Πασχαλινές ιδέες για να περάσετε όμορφα και δημιουργικά με τα πιτσιρίκια σας.
Είτε είστε γονείς που συνεχώς ψάχνετε καινούργια πράγματα για να φτιάξετε με τα παιδάκια σας στο σπίτι, είτε είστε παιδαγωγοί και αναζητάτε δραστηριότητες για την τάξη σας, διαβάζοντας τούτη την ανάρτηση μπορεί να βρείτε πραγματικά κάτι που θα σας αρέσει και να το υλοποιήσετε.

Easter activities part 1

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω οτιδήποτε πασχαλινό, πριν εξηγήσω στο Νικόλα τι είναι το Πάσχα, τι γιορτάζουμε και γιατί επικρατεί αυτή η γιορτινή ατμόσφαιρα. Στο νηπιαγωγείο φυσικά η νηπιαγωγός ήδη τους έχει μιλήσει, αλλά θέλω και εγώ από τη μεριά μου να του εξηγήσω με λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία του γιατί το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Σε αυτό θα με βοηθήσει το βιβλίο της αγαπημένης Μαμάς για σπίτι Κατερίνας Δανδουλάκη-Χιόνη  και των εκδόσεων Άθως Παιδικά, "Το πρώτο Πάσχα" από την σειρά: Κοντά στον Χριστό.
Μέσα από τα μάτια του μικρού Βενιαμίν, ενός δεκάχρονου αγοριού, ζούμε και εμείς από κοντά "Το πρώτο Πάσχα". Από την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα μέχρι τη σταύρωση και την Ανάσταση.
Το συγκεκριμένο βιβλίο μας μαθαίνει για το Πάσχα διαβάζοντας, παίζοντας και κατασκευάζοντας.


5+1 Ιδέες για Πασχαλινή δημιουργική απασχόληση

Φτιάχνουμε Πασχαλινά Καλαθάκια

 Craft Easter basket

Υλικά που χρειαζόμαστε:
Χάρτινες αυγοθήκες
Ακρυλικά χρώματα
Σύρμα πίπας 

Κόβουμε τις αυγοθήκες με όσες θέσεις θέλουμε, εμείς κάναμε με τέσσερις. Βάφουμε με χρώματα που μας αρέσουν, αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και έπειτα περνάμε το σύρμα πίπας για χερούλι, αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε και το εξωτερικό μέρος από το καλαθάκι.
Στο εσωτερικό τοποθετούμε χορταράκι και αυγά ή το γεμίζουμε σοκολατάκια.
Εύκολο, γρήγορο και πανέμορφο το καλαθάκι μας!!

Κόβουμε τα αυγά στη μέση (εξάσκηση στη χρήση ψαλιδιού) 

Εκτυπώνουμε το αρχείο, δίνουμε στα παιδιά τα αυγουλάκια και το προτρέπουμε να κόψουν πάνω στις διακεκομμένες γραμμές. Αφού τα κόψουν, μπορείτε να τα μπερδέψετε και τα παιδιά να τα ταιριάζουν σωστά.
*Αγνοήστε το γεγονός, ότι τα αυγά της φωτογραφίας διαφέρουν με αυτά του αρχείου αλλά εκείνο το αρχείο για κάποιο λόγο διαγράφηκε και το έφτιαξα πάλι με κάποιες διαφοροποιήσεις. Η ουσία της δραστηριότητας όμως παραμένει ίδια.*

Scissor skills

Εκτυπώστε το αρχείο εδώ


Πασχαλινό sensory bin σε 2 εκδοχές

1η εκδοχή για μικρότερο παιδιά

Μέσα στο δοχείο έβαλα πασχαλινό χορταράκι (πράσινο και κόκκινο)έκρυψα ενδιάμεσα μικρά και μεγάλα αυγουλάκια, πλαστικά καρότα και το έδωσα στον Κάσσανδρο 20 μηνών. Τον προέτρεψα να σκάψει (ξεκινώντας πρώτα εγώ) και να ανακαλύψει όλα τα κρυμμένα αντικείμενα.

Easter sensory bin for toddlers

2η εκδοχή για μεγαλύτερα παιδιά



Έβαλα μέσα πάλι το ίδιο χορταράκι, τα μεγάλα αυγουλάκια και τα πλαστικά καρότα για να δυσκολέψουν λίγο το ψάξιμο. Έκρυψα από την προηγούμενη δραστηριότητα μερικά μισά αυγά (αφού προηγουμένως τα πλαστικοποίησα) με σκοπό να βρίσκει τα 2 μισά κομμάτια κάθε φορά, για να σχηματίζει το ολόκληρο.


Επίσης σκόρπισα μικρά αυγουλάκια, τα οποία έπρεπε να πιάσει με την αυτοσχέδια τσιμπίδα μας και να τα ταξινομήσει ανά χρώμα.


Παιχνίδι ταύτισης κατά χρώμα

Εκτυπώνουμε και πλαστικοποιούμε το αρχείο που σας δίνω παρακάτω.
Κόβουμε τις κάρτες με τα κουνελάκια και έπειτα κόβουμε ένα ένα τα καρότα.
Δίνουμε τις κάρτες με τα κουνέλια στα παιδιά και τους ζητάμε να ταυτιστούν σωστά τα καρότα κατά χρώμα.


Ένας ακόμα τρόπος, είναι να παιχτεί σαν παιχνίδι μνήμης. Γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά τις κάρτες και τα καρότα. Κάθε φορά ανοίγουμε μια κάρτα κουνέλι και ένα καρότο μέχρι να φτιάξουμε το σωστό ζευγάρι. Αν οι κάρτες που ανοίγουμε είναι διαφορετικές τις βάζουμε πίσω στην θέση τους και ξαναπροσπαθούμε. Σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να παίξουν παραπάνω από ένας παίκτες.
(Και αυτή η δραστηριότητα μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στο sensory bin, κρύβοντας τα καρότα μέσα και ζητώντας από τα παιδιά να τα βρουν και να τα ταιριάξουν στην σωστή κάρτα κουνέλι).


Το βιβλίο με τα Χρωματιστά αυγά


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, περιλαμβάνει πασχαλινά αυγουλάκια, αριθμούς (από το 1 έως το 5), χρώματα και γράμματα.
Αφού εκτυπώσετε το αρχείο που σας δίνω παρακάτω και κόψετε τις σελίδες πάνω στις γραμμές, ξεκινάτε να δουλεύετε το βιβλίο σας.
 Ο τρόπος που θα το κάνετε εξαρτάται από εσάς. Ζητάτε από τα παιδιά να χρωματίσουν το κάθε αυγουλάκι ανάλογα το χρώμα που λέει η κάθε σελίδα, να μετρήσουν πόσα αυγουλάκια υπάρχουν στην εικόνα, να χρωματίσουν τον αριθμό και να κυκλώσουν την λέξη/χρώμα.
Έτσι απλά το κάναμε εμείς, εσείς μπορείτε να το πάτε και παραπέρα, ζητώντας για παράδειγμα από τα παιδιά να αναγνωρίσουν τον αριθμό 1 ανάμεσα σε άλλους (θα έχετε γράψει διάφορους αριθμούς σε κάρτες ή θα χρησιμοποιήσετε μαγνητικούς), να ξεχωρίσουν 1 αυγουλάκι πλαστικό, μέσα από το  καλαθάκι που θα τα έχετε βάλει, να βρουν κι άλλα κόκκινα αντικείμενα μέσα στο σπίτι κ.α.
Αφού τελειώσετε με το βιβλίο σας, κάνετε 2 τρύπες και πιάνετε τις σελίδες μεταξύ τους με σύρμα πίπας.

Εκτυπώστε το αρχείο εδώ


Στολίζουμε το πασχαλινό αυγό


Σχεδιάζουμε πάνω σε χαρτί Α4, ένα αυγό. Κόβουμε το εσωτερικό του αυγού. Κόβουμε επίσης ένα κομμάτι σε μέγεθος Α4 από διαφανή ζελατίνα (αυτή που ντύνουμε εξωτερικά τα βιβλία) και το κολλάμε πάνω στο χαρτί. Δίνουμε στα παιδιά διάφορα υλικά όπως: ψηφίδες χαρτιού ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε και ζητάμε από τα παιδιά να στολίσουν το αυγό τους κολλώντας πάνω στην ζελατίνα τα υλικά.
Εγώ είχα την φοβερή ιδέα να το κόψω το αυγό γύρω  γύρω, εσείς μην το κάνετε. Μετά το κόλλησα πάνω σε άλλο χαρτί.





Οι δραστηριότητες μας δεν τελειώνουν εδώ, σύντομα έρχονται κι άλλες στο μέρος Β'.


Εσείς έχετε ξεκινήσει τις Πασχαλινές δραστηριότητες με τα παιδάκια σας;

Μπορεί να σας αρέσουν επίσης




Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία  και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα του Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook

Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest








Σχόλια