Καλώς μας ήρθες Άνοιξη/Δραστηριότητες με πασχαλίτσες

Συνεχίζουμε το θέμα άνοιξη με ένα ακόμα έντομο, την πασχαλίτσα ή λαμπρίτσα ή κοκκινέλη όπως και είναι η επίσημη ονομασία της.
Η πασχαλίτσα είναι ένα κολεόπτερο έντομο που γεννά πολλά αυγά.
Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες, οι οποίες μαζί με τα τέλεια έντομα τρέφονται με τις μελίγκρες που ως γνωστόν είναι επιζήμιες για την γεωργία.


Η ιστορία της κατσούφας Πασχαλίτσας, του αγαπημένου πια Eric Carle, μας βοήθησε να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό το μαυροκόκκινο συμπαθητικό έντομο και να ψάξουμε μερικές παραπάνω πληροφορίες, να δούμε φωτογραφίες στο internet αλλά και να αναζητήσουμε στον κήπο μας πασχαλίτσες, ώστε να τις παρατηρήσουμε και από κοντά.
 Η αλήθεια είναι πως ο καιρός μας τα έχει χαλάσει τις τελευταίες μέρες και με τόση βροχή που ρίχνει δεν μπορούμε να βγούμε να ψάξουμε πασχαλίτσες, με την πρώτη ευκαιρία όμως θα γίνει.

Στην συνέχεια κάναμε μερικές ακόμα δραστηριότητες με πασχαλίτσες.

Κατασκευή Πασχαλίτσα


Δεν γινόταν μετά το λουλούδι και την πεταλούδα, να μην φτιάξουμε και μία πασχαλίτσα από ρολό.
Ο Νικόλας έβαψε το ρολό με μαύρη ακρυλική μπογιά και πάνω στα φτερά (που είχα κόψει εγώ προηγουμένως) με μαύρο μαρκαδόρο έκανε τις κουκκίδες της. Περάσαμε μαύρο σύρμα πίπας  για τις κεραίες και τέλος κολλήσαμε τα μάτια και τα φτερά.
Έτοιμη και η πασχαλίτσα...

Εξάσκηση στο κόψιμο με το ψαλίδι

 Ο Νικόλας όπως έχω ξαναπεί άρχισε από αρκετά νωρίς να κόβει με ψαλίδι, έμαθε γρήγορα να το πιάνει σωστά και να κάνει τις πρώτες προσπάθειες. 
(Αν σας ενδιαφέρει διαβάστε μερικές ιδέες για εξάσκηση στην χρήση ψαλιδιού εδώ. )
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε πια, είναι να εξασκείτε στο να κόβει όσο ίσια γίνεται πάνω σε συγκεκριμένες γραμμές. Αυτό θα τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να κόβει μόνος του, όλα τα κομμάτια από τις  διάφορες χειροτεχνίες που φτιάχνουν στο σχολείο αλλά και αυτές που κάνουμε μαζί.
 Σε αυτού του είδους την εξάσκηση μας βοήθησαν οι πασχαλίτσες.  

Κατεβάστε το αρχείο για την εξάσκηση στην χρήση ψαλιδιού με πασχαλίτσες εδώ

Παιχνίδι με ζάρια και αριθμούς

Για αυτή την αριθμητική δραστηριότητα αφού εκτυπώσετε και τις δύο σελίδες του αρχείου και τις πλαστικοποιήσετε, θα χρειαστείτε 2 ζάρια και κάτι μικρό για να καλύπτετε τους αριθμούς. Όταν λέω μικρό εννοώ κουμπιά (όπως κάναμε εμείς) μέχρι φασόλια.
Ο τρόπος που μπορείτε να παίξετε το συγκεκριμένο παιχνίδι, έχει δύο εκδοχές.

1η εκδοχή-ατομικό παιχνίδι

Ο ένας παίκτης που παίζει, ρίχνει στην αρχή το ένα ζάρι και ανάλογα τι θα φέρει αυτό, καλύπτει τους αριθμούς (από το 1-6) είτε έναν έναν την φορά, είτε όλους τους ίδιους μαζί. Στην συνέχεια κάνει το ίδιο και με τα δύο ζάρια και καλύπτει τους αριθμούς (από το 2-12).

2η εκδοχή-ομαδικό παιχνίδι

Για κάθε παίκτη εκτυπώνουμε πάλι και τις δύο σελίδες. 
Στην ουσία το παιχνίδι παίζεται το ίδιο όπως και στην πρώτη εκδοχή, μόνο που εδώ παίζουν με την σειρά οι παίκτες και καλύπτεται ένας αριθμός κάθε φορά, αυτός που θα δείξει το ζάρι (για παράδειγμα αν το ζάρι φέρει 5, θα καλύψετε μόνο ένα πεντάρι, τα άλλα θα καλυφθούν σε επόμενους γύρους).
Νικητής είναι αυτός που θα καλύψει πρώτος όλους τους αριθμούς του. 
Φυσικά εσείς αν θέλετε μπορείτε να επινοήσετε τους δικούς σας κανόνες.

Κατεβάστε το παιχνίδι αριθμών με πασχαλίτσες εδώ

Κολλάμε στην πασχαλίτσα τις κουκκίδες της.

Σε αυτή την δραστηριότητα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι, να εκτυπώσετε την πασχαλίτσα έγχρωμη ή ασπρόμαυρη να χρωματιστεί φυσικά η ασπρόμαυρη και με ένα διακορευτή πρέπει τα παιδιά  να κάνουν τρύπες σε μαύρο κανσόν χαρτόνι. Τα κυκλάκια που προκύπτουν τα κολλάνε πάνω στα φτερά της πασχαλίτσας.


Κατεβάστε τα πατρόν εδώ


Αυτά τα λίγα με τις πασχαλίτσες, ελπίζω να σας άρεσαν και να τις φτιάξετε και εσείς με τα δικά σας παιδάκια.

Μπορεί να σας αρέσουν επίσης




Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία  και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα του Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook

Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest









Σχόλια