Καλώς μας ήρθες Άνοιξη/Δραστηριότητες με πεταλούδες

Η σημερινή ανάρτηση είναι συνέχεια της προηγούμενης και θα ακολουθήσουν άλλες δύο, για να ολοκληρωθεί το θέμα της Άνοιξης (προς το παρόν τουλάχιστον).
Άνοιξη σημαίνει ανθισμένα λουλούδια, σημαίνει ζουζούνια παντού, σημαίνει πεταλούδες.


Καθημερινά στον κήπο μας βλέπουμε πολλές πεταλούδες και λόγω του αγαπημένου μας πια βιβλίου, Μια κάμπια πολύ πεινασμένη, είπαμε να κάνουμε μερικά ακόμα πραγματάκια γι' αυτό το έντομο, που για να φτάσει στην μορφή της ενήλικης πεταλούδας, περνάει από μια διαδικασία που αξίζει να μελετήσουμε.
Γι αυτό τον λόγο έφτιαξα ένα εκτυπώσιμο με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και την βάση για μια αντίστοιχη κατασκευή όπως φαίνεται παρακάτω.


Διαλέξτε αν θέλετε την έγχρωμη ή την ασπρόμαυρη εκδοχή, μελετήστε την με τα παιδιά μιλήστε για τον κύκλο που κάνει η πεταλούδα, μέχρι να φτάσει στην τελική της μορφή, διαβάστε βιβλία, δείτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στην συνέχεια ζητήστε από τα παιδιά να κόψουν και να βάλουν τις εικόνες στην σωστή σειρά.


Για την κατασκευή χρησιμοποιήσαμε πιάτο μιας χρήσης. Για το στάδιο που βρίσκεται στο αυγό κολλήσαμε ένα ρεβίθι, για την φάση της κάμπιας ένα μακαρόνι βίδα, για την χρυσαλλίδα λίγο κίτρινο γκοφρέ και για την πεταλούδα ένα μακαρόνι φιογκάκι.


Κατεβάστε το αρχείο με τον κύκλο ζωής της πεταλούδας εδώ


Και μιας και είμαστε στα εκτυπώσιμα, θα συνεχίσω με τα φύλλα εργασίας που έφτιαξα, τα οποία 
περιλαμβάνουν μια ποικιλία από ασκήσεις.


Τις οδηγίες για τις ασκήσεις θα τις βρείτε στην προτελευταία σελίδα του αρχείου. Στον Νικόλα αρέσουν ιδιαίτερα τέτοιου είδους εργασίες και αυτός είναι και ο λόγος που τα φτιάχνω. Αν πιστεύετε ότι θα αρέσουν και στα δικά σας παιδάκια ή στους μικρούς μαθητές σας δεν έχετε παρά να τις εκτυπώσετε και να τις χρησιμοποιήσετε.

Και για να κλείσω με τα εκτυπώσιμα, ένα παιχνίδι με αριθμούς και πεταλούδες επιβάλλεται, τι λέτε και εσείς;;
Τοποθετώ μέσα στο βάζο τόσες πεταλούδες, όσες μου λέει κάθε φορά ο αριθμός.


Το βάζο και οι πεταλούδες, βγαίνουν και σε ασπρόμαυρη εκδοχή, για να τα χρωματίσουν τα παιδάκια σας και να είναι το παιχνίδι όπως τους αρέσει. Για ιδέες σχετικά με το πως να παίξετε το παιχνίδι διαβάστε την ανάρτηση Ποιος θέλει να φάει αυγά? (Εκτυπώσιμο παιχνίδι με αριθμούς), η φιλοσοφία τους είναι πάνω κάτω ίδια.

Κατεβάστε το παιχνίδι αριθμών με πεταλούδες εδώ


Στην συνέχεια φτιάξαμε μια μικρή κάμπια, πάνω σε ένα φύλλο. Έκοψα εγώ το φύλλο και έπειτα ο Νικόλας το ψαλίδισε γύρω γύρω. Κόλλησε τα πομ πομ το ένα δίπλα στο άλλο, για να δημιουργηθεί η κάμπια και τέλος τοποθέτησε τα μάτια.


Για να κλείσουμε, κάναμε μια πεταλούδα από ρολό και τυπώματα από παλάμες για φτερά.
Έβαψε ο Νικόλας το ρολό με το χρώμα που ήθελε, σχεδιάσαμε τις παλάμες του, τις έκοψε, τις διακόσμησε όπως ήθελε και τις κόλλησε. Τοποθέτησε τα μάτια και τις κεραίες και έβαλε στην πεταλούδα του ένα μεγάλο χαμόγελο.



Αυτές ήταν μερικές ακόμα ανοιξιάτικες ιδέες, με πεταλούδες αυτή τη φορά.
Ελπίζω να σας άρεσαν και να τις βρήκατε χρήσιμες.
Εσείς κάνατε ανοιξιάτικες χειροτεχνίες με τα παιδάκια σας;

Μπορεί να σας αρέσουν επίσης




Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook.

Και ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest




















Σχόλια