Παιχνίδι εκμάθησης σχημάτων

Η σημερινή ανάρτηση είναι ακόμα μια πρόταση από την φίλη μου Μαρία, την οποία υλοποίησε πριν λίγο καιρό με τα παιδάκια της στον Παιδικό Σταθμό. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά την εκμάθηση των σχημάτων συνδυαστικά με τα χρώματα.


Πριν λίγο καιρό δουλέψαμε με τα παιδάκια της τάξης μου τα βασικά σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλο, ορθογώνιο), έτσι φτιάξαμε ένα παιχνίδι με στόχο εκτός από την εκμάθηση των σχημάτων, την επανάληψη των χρωμάτων (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε) την καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας, την ικανότητα ταύτισης και αντιστοίχησης του ίδιου και τέλος των οπτικό κινητικό συντονισμό.

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:

Ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι (από χαρτόκουτο)
Χαρτόνι κάνσον σε χρώματα κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε
Μαρκαδόρους στα αντίστοιχα χρώματα
Ψαλίδι
Φύλλα πλαστικοποίησης

Στο χοντρό χαρτόνι σχεδιάσαμε σε μπερδεμένη σειρά τα σχήματα ( 4 τετράγωνα, 4 κύκλους κ.ο.κ) ένα για κάθε χρώμα και τα χρωματίσαμε (όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω).
Στη συνέχεια σε κάθε χαρτόνι σχεδιάσαμε όλα τα σχήματα, τα κόψαμε και τα πλαστικοποιήσαμε για μεγαλύτερη αντοχή.


Ξεκινάμε το παιχνίδι

Αρχικά ζητάμε από τα παιδιά να μας δείξουν το σχήμα που θέλουμε (π.χ. το πράσινο τρίγωνο ή τον κόκκινο κύκλο) και έπειτα τα προτρέπουμε να το ταιριάξουν στην σωστή θέση πάνω στο ταμπλό που φτιάξαμε.
Μετά διαλέγουν εκείνα ένα σχήμα και αφού πουν τι είναι και τι χρώμα έχει, το τοποθετούν και πάλι στην σωστή του θέση.
Αν θέλετε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας, μπορείτε τα σχήματα σας να τα κάνετε και σε διαφορετικά μεγέθη (μικρά, μεσαία, μεγάλα).
Εννοείται βέβαια πως τα σχήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιήσαμε εμείς είναι ενδεικτικά. Εσείς το φτιάχνετε με τα σχήματα και τα χρώματα που θέλετε να μάθουν τα παιδάκια σας.




Ελπίζουμε να σας άρεσε και να το φτιάξετε και εσείς για τα παιδάκια σας.
Και μη ξεχνάτε πως το καλύτερο μέσο για μάθηση είναι το παιχνίδι.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης


Παιχνίδι Χρωμάτων




Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία  και γίνετε μέλη στην Κλειστή ομάδα του Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook

Επίσης ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest








Σχόλια