Καλώς μας ήρθες Άνοιξη/Δραστηριότητες με λουλούδια

Δεν ξέρω στα μέρη σας τι καιρό έχει, εδώ που είμαστε εμείς πάντως (Χαλκιδική για όσους δεν ξέρουν) η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Ο ήλιος μας χαρίζει την ζέστη του όλη τη μέρα και η φύση έχει ντυθεί στα χρωματιστά της. Τα δέντρα και τα λουλούδια είναι σε φάση αναγέννησης, οπότε τι πιο βιωματικό να μιλήσεις στα μικρά παιδιά για το πως ξαναγεννιούνται τα φυτά και πως τα ξερά δεντράκια θα γεμίσουν άνθη.


Η πρώτη και βασική δραστηριότητα είναι μια μεγάλη βόλτα στην εξοχή, η παρατήρηση των φυτών, η συζήτηση για ότι κάνει εντύπωση στα παιδιά και ότι απορίες μπορεί να προκύψουν.
Φυσικά σε αυτό το ταξίδι της ανακάλυψης, ένα σημαντικό βοήθημα είναι τα βιβλία, για να πάρουμε παραπάνω πληροφορίες και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας.

Έπειτα παίζουμε, δημιουργούμε και μαθαίνουμε με λουλούδια.
(Φυσικά το θέμα αυτό είναι ανεξάντλητο και πολύπλευρο, επειδή όμως και στο νηπιαγωγείο του Νικόλα μιλάνε για την Άνοιξη προτίμησα να μην το διευρύνουμε πολύ αλλά να αρκεστούμε περισσότερο σε παιχνιδιάρικες και εικαστικές δραστηριότητες).

Φτιάχνουμε έναν κήπο λουλούδια με πιρούνι.

Σε αυτή τη δραστηριότητα χρησιμοποιήσαμε τέμπερες, στις οποίες βουτούσαμε το πιρούνι και φτιάχναμε τα λουλούδια. Στο ένα χαρτί είχα φτιάξει εγώ τα κοτσάνια με πράσινο μαρκαδόρο και ο Νικόλας συμπλήρωνε το πάνω μέρος των φυτών και στο άλλο το έκανε από την αρχή μόνος του. Τέλος δώσαμε στα λουλούδια μας διάφορα ονόματα.

Κατασκευή λουλούδι με ρολό από χαρτί υγείας.

Φτιάξαμε μια εύκολη κατασκευή λουλούδι με ρολό, το οποίο αρχικά βάψαμε με πράσινο ακρυλικό χρώμα. Μετά ο Νικόλας έκοψε δύο πράσινα φύλλα και τα κόλλησε πάνω στο ρολό, έκοψε και το φούξια άνθος του και το στερέωσε στις σχισμές που είχα κάνει εγώ προηγουμένως.
Έτοιμο το λουλουδάκι μας.


Μαθαίνω τα μέρη του φυτού.

Εδώ χρειαζόμαστε το τελειωμένο ρολό από το χαρτί κουζίνας. Το χωρίζουμε και το κόβουμε σε 5 μέρη. Φτιάχνουμε τα μέρη του φυτού όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.


Τα παιδιά καλούνται να βάλουν τα μέρη του φυτού στην σωστή σειρά και να τα ονομάσουν (ρίζα, βλαστός, φύλλα, άνθος). Για μεγαλύτερη σταθερότητα περάστε τα κομμάτια στο εξάρτημα για το χαρτί κουζίνας. 

Ταξινομώ τα λουλούδια ανάλογα το χρώμα τους.

Γι' αυτή την δραστηριότητα αρχικά εκτυπώνετε το αρχείο με τα λουλούδια που σας δίνω παρακάτω, είτε εκτυπώνετε σε λευκό χαρτί και τα χρωματίζετε με τα χρώματα που θέλετε, είτε εκτυπώνετε κατ' ευθείαν σε χρωματιστό χαρτί. Εγώ έκανα το δεύτερο και εκτύπωσα σε 6 χρώματα από 10 λουλούδια. Τα έκοψα και τα κόλλησα σε ξυλάκια χειροτεχνίας, τα οποία έβαψα πράσινα. 


Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ήδη βαμμένα ξυλάκια ή πράσινα ή ανάλογα το χρώμα των λουλουδιών σας.
 Για τις βάσεις που θα τοποθετηθούν μέσα τα λουλούδια χρησιμοποίησα και πάλι ρολά, τα έκοψα στη μέση και τα έβαψα με το αντίστοιχο χρώμα, έπειτα τα κόλλησα πάνω σε ένα χάρτινο πιάτο μιας χρήσης.


Δίνουμε στα παιδιά τα λουλούδια και πρέπει να τα ταξινομήσουν κατά χρώμα στις σωστές βάσεις.  Μπορεί επίσης τα λουλούδια να είναι μπερδεμένα και τα παιδια να τα βάζουν στις σωστές θέσεις. Μια ακόμα ιδέα είναι να ζητάτε εσείς τον αριθμό και το χρώμα των λουλουδιών που τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετήσουν (π.χ. βάλε 3 μπλε, 6 κόκκινα, 5 ροζ κ.ο.κ).
Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές και ανάλογα την ηλικία των παιδιών.

Το αρχείο με τα λουλούδια κατεβάστε το εδώ


Πως μεγαλώνει το φυτό.

Κατεβάστε το αρχείο και δείτε πως από το μικρό σποράκι γεννιέται ένα φυτό. Το έφτιαξα και έγχρωμο και ασπρόμαυρο για να διαλέξετε. Το ασπρόμαυρο μπορεί και να χρωματιστεί από τα παιδιά, στην συνέχεια μπορείτε να μιλήσετε για το πως μεγαλώνει το φυτό και τι χρειάζεται για να μεγαλώσει. Τέλος κόβουμε και κολλάμε τις εικόνες με την σωστή σειρά.

Κατεβάστε το αρχείο με τα φυτά από εδώ




Ελπίζω να σας δώσαμε μερικές ιδέες, για λουλουδένιες δημιουργίες και δραστηριότητες.

Θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις με πεταλούδες, πασχαλίτσες, μελισσούλες και άλλα....

Μπορεί να σας αρέσουν επίσης




Αν θέλετε να έρχονται όλες οι νέες αναρτήσεις  και όχι μόνο, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter του blog.




Κάντε 👍 στην σελίδα Παιχνίδι και Δημιουργία στο Facebook.

Και ακολουθήστε με σε Instagram και Pinterest


















Σχόλια